tiistai 24. toukokuuta 2016

Pidin satutuokion!

Oijoi, nyt on aivan mahtava pomppupallofiilis!! Sain olla koko aamu- ja iltapäivän ihan hurjan inspiroivassa satutuokiokoulutuksessa ja sitten pidin vielä illalla satutuokion! Voi mikä täydellinen ajoitus! :D

Intopallomoodissa kuitenkin sattuu ja tapahtuu, siitä hetken kuluttua... (pidän tässä nyt hienosti jännitystä yllä)

Oikeastaan minun ei ollut ollenkaan edes tarkoitus pitää toukokuussa enää minkäänlaista satutuokiota, mutta kun! Esikoululaiset olivat loihtineet kirjastoon niin hirmu hienon meriaiheisen näyttelyn, että eihän siinä muutakaan voinut! Välkehtivät kankaat ja akvarellit ja kimmellyskalat ja kaikki! Mitäs sitä muuta voisi satutäti toivoa?

Joten siitä vaan sitten merikirjat tarkempaan syyniin.

Alkukarsinnan jälkeen jäljellä olivat nämä kuvakirjat:

Cousins, Lucy: Hooray for Fish! (valittu)
Kivan ja iloisen näköinen, mutta kirjan ideana on esitellä rimmaavia mielikuvituskaloja (esim. eye fish, sky fish). Saisinkohan käännettyä kirjan suomeksi niin että se kuitenkin toimisi? Loppujen lopuksi päädyin lausumaan kalat ensin englanniksi ja sitten selitykset perään suomeksi. Toimi ihan hyvin. :)

Fenske, Jonathan: Barnacle is bored
Aivan mahtava! Kirjassa esitellään erittäin kyyninen ja elämäänsä kyllästynyt merirokko, joka haluaisi välillä tehdä jotain muutakin kuin roikkua päästään laiturissa - mikä on toki erittäin ymmärrettävää. Mutta se loppu, aaaagh! Eihän tällaista voi pikkulapsille lukea... :'/ Suosittelisin eskareille ja sitä vanhemmille.

Davies, Benji: Toivo ja valas
Tämä on ihan symppis tarina, mutta suomenkielinen ja viime vuodelta, joten monet ovat varmasti lukeneet sen jo (ehkä moneenkin kertaan). Joo tiedän, olen outo. :)

Ferri, Giuliano: Tatu kasvaa suureksi Okei, ei ihan merikirja, mutta nuijapääthän on niin ajankohtaisia näin keväällä... :)

Gravett, Emily: Bear and Hare Go Fishing
Oi, ongintakirja! Karhu saa vedestä saaliiksi kaikenlaista hassua, vähänkö tästä saisi aikaiseksi vaikka mitä!! Päätin kuitenkin rajata aiheeni nimenomaan merenalaisiin kirjoihin.

Klassen, Jon: Det är inte min hatt (valittu)
Ihan paras!!! Tämä ehdottomasti, tämä, tämä!!! \o/ Käsittääkseni tätä ei ole edes käännetty vielä suomeksi, jes! (Olin tästä jopa niin innoissani että päätin ottaa oikein hatunkin rekvisiitaksi. Ja kuinkas sitten kävikään......)

Messner, Kate: Sea Monster's First Day (valittu)
Tässä on todella paljon kieleen ja kulttuuriin liittyviä vitsejä (esim. Marco Polo -leikki, maininta Dr. Seussin kirjasta, sanaleikkejä...), mutta toisaalta niiden yli oli helppo hypätä. Kaikkien hauskojen yksityiskohtien alta tuli esiin hiukan surumielinenkin tarina merihirviö-Ernestin ensimmäisestä koulupäivästä ja ystävien saamisen vaikeudesta, mutta loppu hyvin kaikki hyvin! Ja mikä tärkeintä, tässä tarinassa saa laulaa välillä näin: Piippolan vaarilla oli järvi, hiiala hiiala hei. Vaari se hoiteli kalojansa, hiiala hiiala hei. Blub blub siellä ja blub blub täällä ja... :D Olkoon tämä vaikka varakirja, jos näyttää siltä että aika menee kovin hitaasti ja lapset haluavat vielä kuunnella.

Miller, Sara: Suuri kisa (Nemoa etsimässä) (valittu)

Voihan ääh! Tämä kirja on ihan upouusi, tarinassa on ihan kiva idea (uintikisa) ja yksitellen mystisesti katoavat kolmiuloitteiset kilpparit ovat mahtavia, mutta teksti tuntuu ihan ennätyskököltä jopa Disneylle... Päädyin siis tekemään tarinasta laululeikin Elefanttimarssin säveleen ja mainitsin vaan välillä vähän mausteeksi niitä Nemoa kannustamaan tulleita kavereita. Tuntui toimivan ihan hyvin. :) Olen myös tyytyväinen siihen että hoksasin aluksi kysyä lapsilta että miten merikilpikonnat uivat? Uivatko ne kissaa, koiraa, sammakkoa vai jotain muuta? Ja sitten näytin kännykälläni videon meressä lentävästä kilpikonnasta! <3 (.....Tai siis yritin näyttää: nettini pätki todella pahasti........ -_- Taitaisi olla jo korkea aika lopettaa se pihistely nettiyhteyksien kanssa.....)

Tässä siis valitut ja satutuokiomuotoon työstetyt kirjat:Mutta niin. Se intopalloilu. Olin jo lainannut mieheltäni sellaisen brittilätsän tuota Jon Klassenin kirjaa varten, mutta kaikessa innossani päätin käväistä katsomassa, olisiko lastenosaston hattuvarastossa kenties tuollaista samanlaista knallihattua kuin tuossa kuvassa. No, ihan ei ollut samannäköistä, ja siinä piti tietysti kaivaa kirjakin esiin vertailua varten...

Ja senhän arvaa mitä sitten tapahtui. Kyllä. SE KIRJA JÄI SITTEN SINNE!!! Niin!!! Se kaikista paras kalakirja ikinä!!!!! >_<

Huoh. Tällaisen pään kanssa sitä kuulkaas joutuu elämään...

Sentään minulla kuitenkin oli varakirja. Lapsukaisetkaan eivät onneksi tienneet mitä mahtavuutta menettivät ja tuntuivat olevan kovin tyytyväisiä noihin jäljelle jääneisiin kirjoihin - jopa siinä määrin, että nuo kaikki kolme kuvakirjaa menivät heti lainaan. :)

Joten kyllä, jopa minun perfektionistipääni aikoo nyt pitää tätä onnistumisena. Nih.

Onko sinulla meriaiheisia kuvakirjasuosikkeja?

Kirjailoa! :)

PS: Minulla oli myös salainen ase... Saippuakuplat! ^_____^


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! :)