lauantai 7. tammikuuta 2017

Kirjapallon kirjavuosi 2016

Hei taas pitkästä aikaa! Blogini on elellyt hiljaiseloa heinäkuusta lähtien, koska tuntuu että aika ei vaan riitä... Mutta että vuoden koontipostaus? Hell yeah! Pakkohan sellainen on kirjoittaa! :D

En millään muista että mikä minulla oli alunperin lukutavoitteena Goodreadsissa, mutta se uhkasi tulla täyteen jo toukokuussa ja sitten nostin sen - ehkä vähän hullun kiilto silmissä - 365 kirjaan. Minulla ei oikeastaan edes ollut tavoitteena lukea noin paljoa, vaan sen oli lähinnä tarkoitus houkutella minut kirjaamaan ylös KAIKKI lukemani kirjat. Huomasin nimittäin olevani aika laiska sen merkitsemisen suhteen, koska siis onhan se nyt vaivalloista avata kännykän sovellus ja naputella muutama sana... Ja entäs sitten jos kirjaa ei ollutkaan tietokannassa?? Niinpä. Mutta onneksi tuo mielipuolinen 365 kirjan tavoite suorastaan pakotti minut lisäämään puuttuvia kirjoja Goodreadsiin. 

Kun vuosi alkoi lähestyä loppuaan, minulla oli koossa suunnilleen 260 kirjaa ja minun täytyi oikein pysähtyä pohtimaan tilannetta. Pystynkö ihan oikeasti handlaamaan sen ettei tavoitteeni täytykään? No en!! Suureksi ilokseni huomasin, että sitä haastetta pystyi hilaamaan myös alaspäin... Joten ta-daa! Yhtäkkiä tavoitteeni olikin 300 kirjaa! Ja sitten vaan sukellus kuvakirjojen maailmaan... :D 

Huijasinko? Ehkä vähän. Mutta hauskuushan tässä touhussa on pääasia. :) 

Ja sitten asiaan! Vuoden 2016 aikana luin siis näin:

kirjoja: 300
sivuja: 26 113

aikuisten romaaneja: 8
aikuisten tietokirjoja: 8

nuorten romaaneja: 48 (suomeksi 39, englanniksi 9)
lasten romaaneja: 96 (suomeksi 77, englanniksi 18)
kuvakirjoja: 134 (suomeksi 62, englanniksi 51, ruotsiksi 21)

lasten tietokirjoja: 3
lasten sarjakuvia: 3

Tulipa hauskasti nuo ekat ja viimeiset numerot! :D Mutta siis joo, luin tosiaan enimmäkseen lasten- ja nuortenkirjallisuutta, eli se 300 kirjaa tai 26 000 sivua ei vertaudu millään tavalla mihinkään. Tässä on Goodreads-linkki kirjavuoteeni, jos tahdot nähdä mitä kaikkea luin (ja lisätä minut kaveriksi!). 

Koska kuitenkin luin aika laajasti eri ikäisille suunnattuja kirjoja, tahdon valita jokaisesta kategoriasta omat suosikkini. Vaikkapa top 3. 

Aikuisten romaanit top 3:

1. Zevin, Gabrielle: Tuulisen saaren kirjakauppias (2014) (Ohoo, tästä on jopa blogipostaus!)
Kaikkein pörröisin kirjoihin liittyvä hyvän mielen kirja mitä olen koskaan lukenut! Jos tykkäät kirjoista, lue tämä!

2. Nevala, Janne: Kirjastonhoitaja Topi Mullo (2015) (Ja tästäkin!)
Jos taas tykkäät kirjastoista (tai huumorista), lue tämä! 

3. Dahl, Roald: Nahka ja muita novelleja (2007) Nämä novellit aiheuttivat hyvin vahvoja tunnereaktioita: yhtä en pystynyt lukemaan loppuun yksin vaan piti hommata aviomies apuun, toisen kanssa täytyi pitää monen tunnin hengittelytauko. Aivan mielettömän upeita novelleja! Psykologista jännitystä parhaimmillaan!Nuorten aikuisten romaanit top 3:

1. Kostet, Jenna: Lautturi (2014)
Voi kun rakastin tämän kirjan ensimmäistä puoliskoa!! Siinä Tuonelan kalpea lautturi Kai kiinnostuu "elämästä" ja menee lukioon kokeilemaan miltä se oikein tuntuu. Kieli oli hivelevän kaunista ja upeaa ja se Kai oli niin sympaattinen että olisin voinut rutistaa! Kirjan toinen puoli kerrottiin hänen ihastuksensa näkökulmasta ja siinä kohtaa oma lukufiilikseni vähän lässähti... Mutta siis se eka puolisko! Se sai minulta täydet viisi tähteä!!

2. Gemeinhart, Dan: The Honest Truth (2015)
Tämäkin oli aika ristiriitainen lukukokemus, mutta ainakin vaikutti tunteisiin! Itkin ja manasin vuorotellen. :D En tahtoisi kertoa tästä oikeastaan mitään koska asioita selviää vähitellen, mutta tässä on sairautta ja itsetuhoisuutta ja pieni uskollinen koira... Oikein sellainen itketyskirja. ;)

3. Ness, Patrick: Hirviön kutsu (2016)
Odotin tästä vähintäänkin yhtä voimallista itkemiskokemusta kuin tuosta edellisestä, mutta ei se sitten ollutkaan. En tajua mikä minussa on vialla. :D Hieno kirja kuitenkin ja upeat kuvat.
Nuorten romaanit top 3:

1. Beasley, Cassie: Circus Mirandus (2015)
Tämä oli vaan niin täydellinen kirja minulle! Magiaa ja mystiikkaa ja huumoria ja todella koskettava... Luin tätä neljään asti aamulla (koska oli vaan ihan pakko), mutta en varmaan milloinkaan saa puettua sanoiksi tämän upeutta. Toivon todella että tämä käännettäisiin myös suomeksi! (Ilahduin kovasti kun huomasin että tältä kirjailijalta ilmestyy elokuussa uusi kirja, Tumble & Blue!)

2. Sachar, Louis: Takapulpetin poika (2003)
Louis Sachar on vaan aina niin paras... Tämä kertoi 5.-luokkalaisesta koulun pahiksesta josta tulikin koulukiusattu ja kuinka hän lopulta pääsi jaloilleen. Tästä tuli sellainen kiva "milloinkaan ei ole liian myöhäistä korjata tilannetta" -fiilis.

3. Hai, Magdalena: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta (2016)
Voihan Herra Pörrö ja kumppanit! <3 Minä jotenkin rakastuin ihan päätäpahkaa näihin kauhutarinoihin, koska ideat ja toteutus olivat niin hienoja! Suosittelisin kutosista ylöspäin.Lasten romaanit top 3:

Yksi parhaista ääneenlukukokemuksista tänä vuonna! Ekaluokan aloittava Mimmi on mahtava tyyppi ja päiväkirjamerkinnät ihan kultaa. Suosittelen lämpimästi tätä sarjaa ääneen luettavaksi vaikkapa koululuokalle (lähinnä ehkä ykkösille, kakkosille ja kolmosille). 

2. Colfer, Eoin: Legenda Pottu-Mäkisestä (2005)
Näin kirjastotädin näkökulmasta tämä oli aivan erinomainen, koska tämä oli helppolukuinen, sijoittui kirjastoon, sisälsi sekä huumoria että jännitystä - ja kaiken lisäksi päähenkilöpojat löysivät lopulta lukemisen ihanuuden! <3

3. Saarnio, Antti: Aavepoika Aapeli ja Mörkölinna (2016)
Luin tämän yhdeltä istumalta keittiön pöydän ääressä, vaikka 1) tuoli oli kova 2) minulla oli nälkä ja 3) tekemistä olisi ollut vaikka kuinka. Mutta kun tämä oli niin mainio! Niin hauska ja sympaattinen ja jännittävä! Ja kirjan sanomakin oli aivan erinomainen. Minun on ollut tarkoitus blogata tästä koko syksy, mutta enpä ole saanut aikaiseksi... =/
Lasten kuvakirjat top 3:

suomeksi:

1. Jansson, Tove: Outo vieras Muumitalossa (1987)
Kirjassa Pikku Myy lähtee selvittämään Muumitalossa leijuvaa outoa hajua... Onko Muumitalossa muukalainen? Tämä oli yksi lempikirjoistani yli 25 vuotta sitten (jestas kun olen vanha!), mutta ilahdutti edelleen! Pakkohan siis tämän oli päästä ykköseksi. Valokuvat Muumitalon pienoismallin tapahtumista olivat (yhä) henkeäsalpaavan upeat. <3

2. Flood, Ciara: Täydellinen eväsretki (2016)
Tässä vaan toimii kaikki: kuvat ovat uskomattoman kauniit, yksityiskohtaiset ja hauskat, tarina kertoo kahdesta täysin erilaisesta ystävyksestä (perfektionisti ja ei-perfektionisti) sekä uusien ystävien saamisesta. Ja siitä ettei maailma kaadu vaikkei kaikki menisi täydellisesti, koska ystävät. Minua ilahdutti erityisesti kuinka ajatuksella tätä kirjaa oli tehty: lopussa oleva karttakin oli vähän erilainen kuin alussa oleva kartta, vaikka en sitä edes aluksi huomannut! 

3. Hypén, Tuuli: Veikka ja talvi (2016)
Tekstissä oli vähän kirjoitusvirheitä, mutta kokonaisuutena tämä oli ihan täydellinen syksykirja! Hienosti selitettiin kaikki mahdollinen luonnon valmistautumisesta talveen ja kuvat olivat aivan lumoavan kauniit ja hauskat! 

ruotsiksi:

1. Habersack, Charlotte: Ett tryntroll flyttar in (2016)
Hauska tarina ennakkoluuloista, kun naapuriin muuttaa uusi asukas! Kuten ylempänä olevassa Ciara Floodin kirjassa, myös tässä on upeat kuvat joista löytää vaikka mitä hauskoja yksityiskohtia. Erittäin ajankohtainen! 

2. Moroni, Lisa: Se upp för krokodilen! (2013) (Ilmestynyt myös suomeksi 2014 nimellä Varo krokotiilia!)
Tämä vaan oli ihan paras! Teemoina seikkailu, mielikuvitus ja hetkeen tarttuminen tavalla joka on varmasti hauska myös lapselle. Aivan ihastuttavat kuvat!

3. Klassen, Jon: Det är inte min hatt (2013) (Klikkaamalla linkkiä näet, miten melkein käytin tätä kirjaa kirjaston satutuokiossa...)
Miksei tätä ole käännetty suomeksi?? Ihan mahtavan hauska kalakertomus! Loppukaan ei ole niin hirtehinen kuin Jon Klassenin edellisessä kirjasuosikissa "Haluan hattuni takaisin" (2013).

englanniksi: 

1. MacKenzie, Emily: Wanted! Ralfy Rabbit, Book Burglar (2016)
Tämä on tietysti kirjastotädin suosikki! Ralfy Rabbit tykkää kirjoista niin kovasti, että alkaa lopulta varastelemaan niitä ja joutuu melkein vankilaan! Mutta onneksi lopussa näytetään hänelle paikka, mistä hän voi lainata kirjoja kotiin ihan ilmaiseksi..... :)

2. Yarlett, Emma: Nibbles - the Book Monster (2016)
Erinomaisen hauska ja oivaltava kirja kirjahirviöstä nimeltä Nibbles, joka tykkää nakerrella satukirjoja - ja mitäs sitten tapahtuukaan... Entä jos se ei ollutkaan Kultakutri joka rikkoi karhuperheen tuolin, vaan Nibbles?? Kirjassa on reikiä ja luukkuja ja paljon tutkittavaa, ja loppu oli ihan täydellinen.  

3. Byrne, Richard: We're in the Wrong Book! (2016)
Tässäkin on mainio (ja kirjoihin liittyvä!) idea: kaksi lasta eksyvät väärään kirjaan ja yrittävät löytää takaisin omaan kirjaansa vaeltamalla monen erilaisen kirjan läpi. :)
Siinäpä ne suurimmat suosikkini. 

Vuodelle 2017 minulla on tavoitteena lukea mahdollisimman paljon kotimaisia kirjailijoita (koska #SuomiFinland100) ja aiempaa enemmän aikuisille suunnattuja kirjoja. Tai ylipäätään sellaisia joissa on enemmän sivuja... Niin kuin nyt vaikka nuortenkirjoja... ;)

Oikein ihanaa vuotta teille kaikille! Nähdään täällä taas sitten vuoden päästä! :D (Ja muutoin Goodreadsissa!)

4 kommenttia:

 1. Hurjan määrän kirjoja olet lukenut! Luin juuri Lautturin ja se on kyllä aivan ihana<3 Hirviön kutsu myös<3
  Hyvää lukuvuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olin saanut viestin, jee!! Harmi vaan etten ollut huomannut sitä! :D

   Juu, minä tykkäsin kovasti Lautturista, ja näköjään ihan samoista syistä kuin sinäkin. :) Aion suositella sitä kutosluokkalaisille tällä viikolla (koska Kalevalan päivä lähestyy).

   Hienosti kirjoitit myös tuosta Hirviön kutsusta! Ja Mörkövahtiin olen minäkin ihastunut! <3

   Kivaa että on olemassa niin paljon upeita kirjoja! :)

   Poista
  2. Niin ja oikein ihanaa lukuvuotta 2017 myös sinulle! :) :D

   Poista
  3. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan:) Kutkuttavaa ajatella mitä kaikkia hienoja kirjoja voi tänä vuonna tulla vielä vastaan, kun viime vuosi oli jo niin hyvä.

   Poista

Kiitos viestistäsi! :)